IVICA DAČIĆ O POSETI SI ĐINPINGA: "Istorijska u svakom smislu"
Dačić, Foto: Milos Tesic/ATAImages

hit tvit

IVICA DAČIĆ O POSETI SI ĐINPINGA: "Istorijska u svakom smislu"

On je naglasio da Si Đinping nije slučajno odabrao Srbiju i Mađarsku tokom svoje posete Evropi, jer Kina Srbiju doživljava kao prijateljsku zemlju, a Beograd gaji izuzetno prijateljske odnose sa Pekingom

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji istorijska poseta u svakom smislu, i da bi to bila istorijska poseta i za mnogo veće zemlje od Srbije.

- Mi smo posle 5. oktobra imali jedno suludo ponašanje prema Kini. Oni su nama dali kredit za vreme sankcija i ratova. I kad je pao Milošević, Labus, Đinđić i ostali su rekli, 'nas ne interesuje da vraćamo kredit Kini. To su oni dali Miloševiću'. Vi ste time otpisali jednu svetsku silu - rekao je Dačić za TV Pink.

"Srbija i Kina su prijatelji"

Dačić je dodao da je Kina svetska sila koja ima milijardu i po stanovnika i pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da Si Đinping nije slučajno odabrao Srbiju i Mađarsku tokom svoje posete Evropi, jer Kina Srbiju doživljava kao prijateljsku zemlju, a Beograd gaji izuzetno prijateljske odnose sa Pekingom.

Govoreći o negativnim pisanjima zapadnih medija zbog posete kineskog predsednika Srbiji, Dačić je rekao da smatra da je potpuno nesvrsishodno pričati o tome i da Srbija ne treba nikome da se zbog toga pravda.

- Ja mislim da mi ne treba da se uopšte osvrćemo na to. Mi treba da idemo dalje. U ekonomskom smislu, a pre svega u političkom. Pa naravno da će da budemo prijatelji sa onima koji nas vole - ocenio je Dačić.

01:29

Stefan Vladisavljev: Kina je idealan partner jer je spremna da vam pruži dosta, a da ne traži mnogo toga zauzvrat

(Espreso/Blic/Agencije/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.